Browse

Objevuj

Nakupuj úžasné módní kousky ze skříní našich uživatelů!

Zapoj se

Chat

Prodávej a vyměňuj

Prodávej nebo vyměňuj oblečení, které už neunosíš a udělej si místo na nové!

Začni hned!

Get

Bav se s kamarády

Zapoj se do diskuze a probírej žhavá témata ve fóru.

Připoj se!

Celkem: 52 , Předmětů na stránce: 20 50 100
žádná fotka

Ahoj holky,
nedávno jsem v jednom americkém časopise četla článek o opalování v solárku a natolik mě zarazil, že jsem si řekla, že si o tom musím zjistit víc a podělit se o tom s vámi.
Co jsem tak koukala tady na fóru, spousta z vás, tudíž i velice mladých holek, chodí pravidelně do solárka. V česku jsem nikdy nikoho neslyšela upozorňovat na to, že je to hrozně nezdravé a dost nebezpečné. Takže tedy:

Solária jsou jedním z důvodů, proč se v poslední době výrazně zvyšuje počet případů melanomu (typ rakoviny kůže) mezi ženami od 15 do 39 let.

Solária jsou karcinogenní a když se začnete tímto způsobem opalovat v mládí, znamená to, že ve svém těle déle akumulujete poškození způsobené ultrafialovým zářením.
Je také možné, protože se mladým lidem obnovují buňky rychleji, že vyvinou rakovinu později ve vyšším věku v důsledku opalování se v solárku za mlada.

V Kalifornii je už platný zákaz solárií pro všechny lidi do 18 let a mnoho ostatních států USA projednává návrhy podobných zákonů.

UV vlny v soláriích jsou desetkrát až patnáctkrát silnější, než ty ze Slunce (při povrchu Země).

Kromě nebezpečí maligního melanomu solária znásobují risk dalších typů rakoviny kůže.

Opalování v soláriu znásobuje šanci vyvinutí melanomu O 75 PROCENT!!!

Používání solária se může stát závislostí - tělo může na UV záření reagovat chemickými změnami. Výstrahou by měly být změny nálad po návštěvě solária, nebo naopak když tam nemůžete jít.

Používání solária výrazně urychluje stárnutí kůže.

Jsem daleko od toho, někomu říkat, co má a co nemá dělat, ale nikdy jsem nikoho v Česku neslyšela na toto upozornit a myslím si, že vždycky je lepší vědět i mínusy. Pokud vás to zajímá, stačí zadat do Googlu tanning bed dangers a číst a číst. Omlouvám se za lehce kostrbatý překlad z angličtiny, trochu jsem češtinu pozapomněla Úsměv

EDIT: Narazila jsem na tento zajímavý článek o trendu opalování http://www.rodina.cz/scripts/detail.asp?id=8382

áá video http://www.youtube.com/watch?v=_4jgUcxMezM

žádná fotka

Nedávno jsem viděla ve zprávách amer. ženskou, která byla ze solária jak uhel..Byla to nějaká kauza, kdy dávala svoji 14 letou dceru do solária.. Určitě bych to uzákonila a dala věkovou hranici, přece jen jde o zdraví a mladé slečny si to kolikrát neuvědomují, takže postihováni by měli být rodiče..

žádná fotka

Solárko NIKDY největší svinstvo !!!

žádná fotka

Jsem bílá jak vápenka, ale furt lepší než rakovina. Úsměv

žádná fotka

Díky za ohlasy, já když občas vidím právě takhle v nějaké diskusi na internetu, co ty holky se sebou vyváděj, tak se děsím.

žádná fotka

solárium je hlavně něco jiného než slunce, některé slečny nechtějí slyšet varovná sdělení.
Stále tady panuje přesvědčení, že příprava na opalování před dovolenou začíná tím, že vlezete do solárka. To nemá vůbec žádný smysl.
Také nechápu, že někteří kožní lékaři stále solárium doporučují jako léčbu ekzémů.
A to, že vysušuje kůži, to musí přece vědět každý ( nebo ne?) - slunce a solárko nás prostě vysušuje a musíme se před nimi chránit, pokud nechceme být scvrklé švestky.

Všechno to, cos psala v úvodu, je mi známo. Dočetla jsem se to také na netu - a podle mě by tohle mělo viset v každém solárku s nápisem - na vlastní nebezpečí.

abych nebyla zas za tak uvědomělou, taky jsem chodila na solárko v zimě, tak před 10 lety

taky se účelně neopaluju na sluníčku, a pokud, tak velmi vysoký faktor. Jenže jsem si nastřádala v mládí svoje " zásoby" a rok co rok mi přibývají znamínka, mám jich stovky.
I když poslední 3 roky neležím na sluníčku, bez faktoru nevylezu, nemusí mi to už pomoct. Mohla jsem si na svoje zadělat v 18ti nebo 20ti, kdy jsem honila hnědou barvu a cítila se děsně sexy...

žádná fotka
Odpověď na zprávu , 22.05.2012 09:13, (náhled)

To máš asi bohužel pravdu. Proto si právě myslím, že by to mělo vidět co nejvíc holek. Kdyžtak posouvejte šipkou nahoru prosím Úsměv
A znamínka si určitě nechávej pravidelně prohlížet, ikdyž to už snad děláš, jak tě tak poslouchám Úsměv

žádná fotka
Odpověď na zprávu , 22.05.2012 09:32, (náhled)

přesně tak, na znamínka si dávám pozor, a nechávám si je každý rok vyšetřovat v rámci Melanoma Day zdarma.

žádná fotka

Podle mě se tu o škodlivosti solárií, myslím ČR, mluví dost a buď někdo varování poslechne nebo ne. Já osobně už tam chodím skoro pravidelně druhým nebo dokonce třetím rokem- přes léto ne.

žádná fotka

Jelikož se blbě opaluju, tak jsem před "létem" byla v solárku asi 8x..vždy na 5min.. a teď už zas nepůjdu.. Byla jsem už i na sluníčku a můžu Vám říct, že jsem normálně hnědá Úsměv! Nikdy jsem takto nebyla..
Podle mého jít na jaře párkrát do solárka není škodlivé.. neřeknu, když chodíte každý týden/měsíc.. to bych fakt neriskla..Úsměv

žádná fotka

Myslím, že i Slunce je v dnešní době pěkné svinstvo¨. Tyhle různé průzkumy v současnosti postrádají smysl. V současné době plné nekvalitních potravin, vody plné hormonů apod ani nemá smysl myslet na to , co mě kde přispěje k tomu, jeslti budu žít dýl nebo míň apod....protože ikdyž nechodíte do solárka, tak se ,,zabíjíte " zas něčím jiným ;-)
neberte to vše tak vážně ;-)

žádná fotka

Naprostý souhlas s citronem...Nevím, jestli autorka byla někdy v USA, já přijela před 3 dny, procestovala jsem během měsíce x států a musím říct, že Američané staví na to, že se chrání před žalobami tím, že vám na všechno napíší, že to může něco způsobit, i když je třeba šance 1 ku deseti miliónům, že vám vyskočí jeden pupínek. Taky jste určitě slyšeli, že píší, že se nesmí sušit domácí mazlíčci v mikrovlnce...atd atd.
Ale zpět. Vystudovala jsem obor který je spjat s účinky záření. A to i UV. Rozhodně nesouhlasím s tvrzením, že se chozením do solárka cosi akumuluje a rakovina se projeví v pozdějším věku. Je to totiž tak, že pokud dojde k nějaké poruše na DNA vlivem energeticky slabšího záření (jako je UV), tělo vyvolá reparační organismy a ty poruchu okamžitě napraví. Denně dochází v těle k milionům poruch, které jsou opravovány, aniž bychom o tom věděly. Pokud je organismus oslaben nebo má geneticky dáno, že si neumí s "opravami" dobře poradit, může dojít v budoucnosti k nádorovému bujení a to i bez zjevného vnějšího podnětu, jakým je opalování či vystavení se působení některých chemikálií apod. - proto se často lékaři ptají, zda máte v rodině někoho s rakovinou...atd. Souhlasím, že není rozhodně zdravé chodit do solária často, zvlášť v měsících, kdy se dá opálit přirozeně je to nesmysl. Osobně chodím 1-2x do měsíce, natírám se krémem a neopaluji si obličej. NIKOMU nedoporučuji chození víc jak 1xtýdně. Nejhorší ještě je, když někdo chodí do solárka několikrát týdně a bere beta karoten a pak vypadá jak mrkev. Ale vážně, že občas zajdete, namažete se krémem a nebudete tam moc dlouho, rozhodně nezvýší pravděpodobnost melanomu. Je to stejně jako s opalováním venku, nic se nemá přehánět!

žádná fotka
Odpověď na zprávu , 22.05.2012 16:58, (náhled)

No ja v USA ziju Široký úsměv Proto jsem se omlouvala, ze jsem pozapomnela cestinu Široký úsměv
Jestli jsi USA projela za mesic, tak jsi toho sice mozna hodne videla, ale tu zemi jsi nemohla poznat, bez urazky Úsměv
Neni pravda, ze DNA se vzdy opravi. Prave UV zareni ve velkem mnozstvi muze DNA zmenit natolik, ze se to prevrhne v rakovinne bujeni.
Jiste, kdyz tam sama chodis, asi se ti tezko chce uverit, jak je to nebezpecne. Ja ti to neberu.. ale myslim si, ze je o tom dulezite mluvit, aby mlade holky nechodily do solarii.. Nehlede na to, ze spouste bledych holek mnohem mnohem vic slusi, kdyz maji svuj prirozeny odstin pleti Úsměv

žádná fotka

Já si teda myslím, že když se třikrát do měsíce zajde na pět minut na solárko, tak z toho fakt rakovinu nedostanu. Beru to prostě tak, že kdybych se pořád měla řídit všema pochybnýma radama na netu, zachvilku bych musela strachy spáchat sebevraždu. Solárko podle mě škodí, jen když tam chodí člověk hodně často na hodně dlouho. Úsměv

žádná fotka
Odpověď na zprávu , 22.05.2012 21:46, (náhled)

Trikrat do mesice je docela hodne casto... ale delej si co chces, samozrejme Úsměv

žádná fotka

Chodila jsem 3x týdně Opravdu delší dobu. Kdyz jsem k tomu brala betakaroten, vypadala jsem nepřirozene- jako mrkev. Pořád chodím často, mazu se kvalitním krémem a betakaroten neberu a jsem ok.

žádná fotka

zatim...

žádná fotka
Odpověď na zprávu , 22.05.2012 09:13, (náhled)

K léčbě ekzémů.. Znám dvě paní, pro které je solárko vyloženě vysvobozením, protože jinak trpí a jiné řešení není.. Asi tolik k tomuto tématu ;-)

žádná fotka

Pokud vím...v ČR je povoleno solárko od 15 let. Z mého okolí ale vím, že není problém dostat se do solárka pokud je někomu méně jak 15. Asi před dvěma roky byl v ČR průzkum, jak moc solárka nebezpečná jsou. Z 10 jich neprošlo 8 mám takový pocit.Já jsem taky neuvěřitelně bílá (jednou na nákupu ke mě přišla prodavačka..jestli mi není špatne Široký úsměv ) ale raději si vystačím se samoopalovákem než chodit do solárka. Úsměv

žádná fotka

Mojí mamky kámoška chodila do solárka x krát týdně a pak si zjistila na stehně nějakou skrvnu, šla k doktorovi, a tam jí řekli že má rakovinu kůže... Ten nádor byl zhoubnej a ještě se jí objevily další na těle. Ženská v nejlepších letech, bohatá, má všechno, a na co jí to je?
Takže já v životě na solárku nebyla a ani nepůjdu. BTW. stejně už se to moc nenosí... Úsměv

O tý kauze vím: http://img.najmama.sk/stories/Najmama_2011/ilustracne/opalena_sialena_3.jpg
než vypadat takhle tak to budu radši jako sněhurka!!!

Celkem: 52 , Předmětů na stránce: 20 50 100